A buszsofőrjeinkre vonatkozó szabályok alapján.

......................................................................

Az új szabályok szerint,az autóbusznak,a telephelyre,az indulástól számított 12-órán belül vissza kell érnie.!!!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amennyiben ez nem lehetséges,akkor az autóbusz 2 gépkocsivezetővel közlekedik!!!!!

...........................................................................................................................

 

Vezetési idő:

A napi vezetési idő legfeljebb 9 óra, amely hetente két alkalommal 10 órára emelhető.

Az egyheti vezetési idő az 56 órát, két egymást követő hét során a 90 órát nem haladhatja meg.

A megszakítás nélküli vezetési idő 4,5 óra. Ezt követően meg kell szakítani a vezetési időt. A megszakítás időtartama minimum 45 perc. A vezetésközi szünet felosztható két vagy három részre, legkevesebb 15 perces időtartamra. A maximális egybefüggő 4,5 órás vezetés után viszont kötelező a háromnegyed órás vezetési szünet kivétele! A vezetés közi szünet idején munka nem végezhető.

Pihenőidő:

A napi pihenőidő egy fő vezető esetében legalább 11 óra. Ez az időtartam hetente három alkalommal - a hétvégi pótlás mellett - 9 órára csökkenthető.

A heti pihenőidő, ha a lakóhelyén vagy a telephelyén veszi ki a pihenőidőt, megszakítás nélkül 45 óra. Ha a gépkocsivezető a heti pihenőidejét nem a lakóhelyén vagy a telephelyén veszi ki, akkor a legkevesebb pihenőidő 24 óra lehet.

A hét közben csökkentett napi pihenők elmaradt időtartamai (maximum 3x2 = 6 óra) a heti főpihenővel egyben kell kivennie a gépkocsivezetőnek.

A buszvezetők - akik szombat-vasárnap is dolgozhatnak - a hét bármely napján kivehetik a heti pihenőjüket.

Két sofőr biztosítása esetében 30 órás időszakonként minimális 9 óra a pihenőidő.

A pihenőidő csak álló járművön tölthető el, de csak abban az esetben, ha a gépkocsivezető részére kialakított pihenőhely (hálófülke) áll rendelkezésre. Mozgó járművön - balesetveszély miatt - a fekhelyeken senki sem tartózkodhat.